Wilde Vaart 

De Wilde Vaart (WV) is een speltak voor jongens en meisjes van 16 tot 18 jaar oud. Bij de dolfijnen en de zeeverkenners maakt de leiding het programma en bepalen zij wat er tijdens een opkomst gebeurt. Bij de Wilde Vaart ben je zelf aan zet, je maakt samen je eigen programma met behulp van je begeleider. Jullie bepalen dus zelf hoe een opkomst of kamp eruit ziet. Welke technieken je nog wilt leren of welke diploma's of insignes je nog wilt halen. Misschien je buitenboordmotor certificaat? Hoe gaaf is dat?! 

Natuurlijk gaat de Wilde Vaart ook op zomerkamp. Samen zoeken jullie een geschikte locatie, regelen jullie het vervoer en de materialen. Met elkaar geef je invulling aan het kamp, opdat het een onvergetelijke tijd wordt. 

Die nieuwe kennis over het organiseren van opkomsten en kampen kan je na je Wilde Vaart tijd gebruiken om leiding te worden bij een van de speltakken. Je kan jouw kennis en enthousiasme overdragen aan een nieuwe generatie. Maar ben je liever nog even een 'vrije scout', dan wordt je loods.  

Als loods bepaal je zelf je opkomsten en kampen, zonder hulp van een begeleider. Als loods ondersteun je de groep waar en wanneer zij hulp nodig hebben. Als er te weinig leiding is tijdens een opkomst bijvoorbeeld of met de organisatie van een groepsactiviteit. 

 

Wordt lid! 

Wil jij ook ervaren hoe het is bij de Wilde Vaart!? 

Kom dan langs en doe mee! Iedereen mag vier keer gratis komen kijken. 
Maak voor de zekerheid een afspraak via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. dan weet je zeker dat je ons niet misloopt! 

De Zeeverkenners 

Jongens en Meiden tussen 12 en 16 jaar worden bij de zeeverkenners elke zaterdag uitgedaagd op en rond het water!
Tijdens de opkomsten wordt veel besteed aan de praktijk en de theorie van zeilen. Je leert hoe je op een verantwoorde manier met een boot om gaat en hoe je je op het water gedraagt. Bij de Zeeverkenners kan je verschillende officiële diploma's halen voor roeien en zeilen.
 

De Zeeverkenners worden ingedeeld in 'bakken', elke bak heeft zijn eigen vlet waar zij verantwoordelijk voor zijn. In een bak is de bootsman/vrouw samen met de kwartiermeester verantwoordelijk over de rest. Als oudere Zeeverkenner krijg je dus de kans om leiding te geven aan je eigen boot. Wat een gave uitdaging! 

Ook gaan we elk jaar op zomerkamp met ons wachtschip de Rambonnet, één van de hoogtepunten in het jaar. We varen dan af richting één van de vele meren in Nederland en overnachten dan ook het hele kamp aan boord van ons wachtschip. 

Scouting Nederland noemt de speltak met kinderen van 12 tot 16 jaar Scouts. Omdat wij een watergroep zijn hebben wij ervoor gekozen onze speltak Zeeverkenners te (blijven) noemen. 

Het zomerseizoen 

Het zomerseizoen begint zodra de lelievletten in het water liggen en eindigt als zij er uitgehaald worden. Over het algemeen duurt het zomerseizoen van mei tot oktober. In dit seizoen is veel aandacht voor het praktische deel van de zeilvaardigheden. Worden de roei- en wriktechnieken geoefend en houden ze wedstrijden met andere watergroepen. 

Het winterseizoen 

Van november tot april liggen de boten op de kant voor onderhoud. Elke bak onderhoud zijn eigen vlet. Schuren, verven en lakken. Tussen spelen de Zeeverkenners vele spelletjes en houden zij zich bezig met scoutingdingen als routetechnieken, wandeltochten en pioneren. Ook wordt de theorie van het zeilen besproken. 

Speciale opkomsten 

Naast de super leuke 'gewone' opkomsten, vinden er ook bijzondere opkomsten plaats. Bijvoorbeeld wedstrijden zoals de 12-uursrace, de eilandencup of de roei-, zeil- en wrikwedstrijden (RZW).
Denk ook aan opkomsten met andere groepen of juist met alle speltakken van Tasmania of opkomsten waarbij de Zeeverkenners zich inzetten voor de maatschappij door bijvoorbeeld natuurgebieden van afval te ontdoen.
Verder hebben de Zeeverkenners meerdere keren per jaar een weekendkamp en natuurlijk 1 keer per jaar het zomerkamp. Die vindt altijd plaats in de eerste 2 weken van de zomervakantie.
 

Tijden 
De Zeeverkenners beginnen elke zaterdag om 11 uur. In de zomer duurt hun opkomst tot 16 uur. In de winter eindigt de opkomst om 15 uur.  

 

Wordt lid! 

Wil jij ook ervaren hoe het is bij de verkenners!? 

Kom dan langs en doe mee! Iedereen mag vier keer gratis komen kijken. 
Maak voor de zekerheid een afspraak via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. dan weet je zeker dat je ons niet misloopt! 

Omgeving 

Ons clubhuis is gevestigd op zeeverkennerscentrum (ZVC) 'De visserij' net buiten Brielle, maar direct aan het Brielse meer. Op het terrein zijn verschillende grasvelden beschikbaar, ideaal voor spellen. Net buiten het terrein, achter de grote parkeerplaats, ligt een groter grasveld dat omringt is door bossen.  

Op het ZVC bevinden zich twee scoutinggroepen, er is een boothelling en een kampvuurplaats aanwezig.  

 

 

Wat is er te doen in de buurt? 

Het centrum van Brielle kan over de weg en via het water bereikt worden. Met de auto duurt het een kleine 10 minuten voordat u zich in het centrum bevindt. Over het water kan een half uur tot een uur duren. Brielle is een historisch stadje met een rijke geschiedenis. In het centrum vindt u vele winkeltjes en terrasjes. Ook vind je hier zowel de Jumbo als de Albert Heijn.  

 

15 minuten na Brielle. komt u bij de stranden van Oostvoorne.  

Op 20 minuten afstand ligt Spijkenisse. Hier kan je naar het zwembad, de bioscoop, de bowlingbaan, indoor speeltuin, indoor midget golf of Jump XL.  

Op 30 minuten afstand ligt Rotterdam, een grote veelzijdige stad met veel leuke en leerzame mogelijkheden. 

 

Dolfijnen 

Houd jij van buitenspelen, nieuwe dingen ontdekken en spannende avonturen beleven? En ben jij tussen de 7 en 12 jaar?
Kom dan eens bij onze Dolfijnen kijken. Onze speltak is speciaal voor avontuurlijke kinderen!
Elke zaterdag verzamelen onze Dolfijnen zich om gave scoutingtechnieken te leren, spelletjes te spelen en het water te ontdekken.
 

Scouting Nederland noemt de speltak met kinderen van 7 tot 12 jaar welpen. Omdat wij een watergroep zijn hebben wij ervoor gekozen deze speltak doflijnen te (blijven) noemen. 

Het zomerseizoen 

Van mei tot oktober spelen de Dolfijnen voornamelijk op en rond het water. Met behulp van kano's en lelievletten leren zij op een leuke en leerzame manier het water kennen. Hoe een zeilboot werkt en de beginselen van roeien en wrikken.  

Het winterseizoen 

Van november tot april blijven de dolfijnen op het land, maar de opkomsten worden niet minder leuk. De Dolfijnen leren technieken als knopen leggen, EHBO, kampvuur maken en koken op kampvuur. Hiermee kunnen zij mooie insignes halen voor op hun uniform. Tevens houden de dolfijnen zich bezig met het onderhoud van het houtwerk van de zeilboten. Schuren en lakken worden afgewisseld met spelletjes spelen, hutten bouwen en koekjes bakken.  

Speciale opkomsten 

Naast de 'gewone' opkomsten, die al spannend genoeg zijn. Vinden er gedurende het jaar ook nog speciale opkomsten plaats.
Zoals kano wedstrijden, een dag met dolfijnen/welpen uit de regio, met de hele groep naar het zwembad, jump XL of de Efteling, en natuurlijk de Sinterklaasopkomst.
Daarnaast hebben we ook opkomsten waarbij wij ons inzetten voor de maatschappij, zoals collecteren voor het goede doel 'Jantje Beton'. 
Ook houden de Dolfijnen opkomsten die langer duren dan de zaterdag. 1 a 2 keer in het jaar houden zij een weekendkamp in het clubhuis, in een tent of op ons wachtschip.
Ook wordt er elk jaar een zomerkamp georganiseerd. De dolfijnen gaan dan verder weg dan normaal. Het zomerkamp duurt 5 dagen en wordt altijd de eerste week van de zomervakantie gehouden.
 

Tijden 

De opkomsten van de Dolfijnen beginnen elke zaterdag om 11 uur. In de zomer gaan zij door tot 15 uur. In de winter is de opkomst om 14 uur afgelopen. 

 

Wordt lid! 

Wil jij ook ervaren hoe het is bij de Dolfijnen!? 

Kom dan langs en doe mee! Iedereen mag vier keer gratis komen kijken. 
Maak voor de zekerheid een afspraak via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. dan weet je zeker dat je ons niet misloopt! 
Of vul onderaan de pagina het contactformulier in.

 

 

 

 

 

Abel Tasman 

De Nederlandse zeevaarder Abel Tasman was in dienst van dVerenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hij is met name beroemd door het in kaart brengen van (delen van) Australië, Nieuw Zeeland, de Fiji-eilanden en het, naar hem vernoemde, Tasmanië. Hij was de eerste Europeaan die het hele Australische continent omzeilde. Tasman is in 1603 geboren in Lutjegast in Groningen.   

 

 

Van jongs af aan was hij in dienst van de VOC waar hij zijn zeemanscarrière begon als scheepsmaat en uiteindelijk